Εκδηλώσεις κατάθλιψης στους έφηβους

από Χρήστος Φιοράκης
587 αναγνώσεις

Φιοράκης Χρήστος (1), Δουδούμη Φωτεινή (2), Κράνου Κωνσταντίνα (3), Σαλάτα Σοφία (4), Μαρκαντώνη Ανδρονίκη (4),Φιλοπούλου Μαρία (5)

(1) Ψυχίατρος (PhD), Ε/Β΄ Κ.Ψ.Υ. Χαλανδρίου – Ψυχίατρος Οικοτροφείου «Αγγέλια» / Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματά», Αθήνα.

(2) Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Οικοτροφείου «Αγγέλια» / ΓΝΑ «Γ. Γεννηματά», Οικογενειακή Σύμβουλος, Ειδική Σύμβουλος Αυτισμού.

(3) Επόπτρια Κοινωνική Λειτουργός Δ.Ο.Μ., Αθήνα.

(4) Κοινωνική Λειτουργός Κ.Ψ.Υ. Χαλανδρίου -Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματά», Αθήνα.

(5) Ψυχίατρος, Διευθύντρια Κ.Ψ.Υ. Χαλανδρίου -Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματά», Αθήνα.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η κατάθλιψη είναι μια χρόνια πάθηση συναισθηματικού κυρίως τύπου, που μπορεί να εκδηλωθεί και με ψυχωτικά φαινόμενα ανάλογα με την βαρύτητά της. Μπορεί να επηρεάσει ανήλικα και ενήλικα άτομα. Ένα 10-20% των εφήβων, μπορούν να επηρεαστούν από κατάθλιψη. Έναρξη πριν την ηλικία των 12 ετών έχει συνδεθεί με πτωχή λειτουργικότητα του παιδιού, ενώ στην εφηβεία συμβαίνουν τα περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια, απόπειρες αυτοκτονίας και συννοσηρότητα με άλλα ψυχιατρικά νοσήματα.  

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της μελέτης είναι να εστιάσει στην κατάθλιψη των εφήβων 

ΥΛΙΚΟ

Βιβλιογραφική ανασκόπηση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σε ποσοστό έως 40% των εφήβων που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη συνυπάρχει άλλο ψυχιατρικό νόσημα, όπως αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές χρήσης ουσιών, διαταραχές πρόσληψης τροφής και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας, κοινωνική απόσυρση. Εκδηλώσεις απελπισίας, ενοχής, ερωτικής απογοήτευσης και αρνητικής διάθεσης είναι συχνά αίτιο κατάθλιψης. Ανηδονία ή και καταστάσεις υπερσεξουαλικότητας με αυξημένο ρίσκο απροσεξίας. Έλλειψη αίσθησης κινδύνου, ευερεθιστότητα και θυμό καθώς και ετερο/αυτοκαταστροφικές τάσεις (Ο αυτοκτονικός ιδεασμός σε συνδυασμό με προηγούμενη απόπειρα είναι σημείο άμεσης και ιδιαίτερης προσοχής). Στα αγόρια είναι πιο πιθανό μια επιτυχημένη αυτοκτονία σε σχέση με τα κορίτσια.

Παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση κατάθλιψης σε ένα έφηβο είναι να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση , ένα προηγούμενο επεισόδιο κατάθλιψης, μια άλλη ψυχική νόσος (π.χ. κρίσεις άγχους), σε συνδυασμό με χρόνιες νόσους (όπως  υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης , καρκίνος κλπ), καθώς και σε συνδυασμό με μια προηγούμενη εμπειρία σοβαρού αρνητικού γεγονότος στη ζωή του εφήβου. Η συστηματική χρήση ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ, λήψη φαρμάκων αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσή της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η ευαισθητοποίηση των γονέων και των άμεσα εμπλεκόμενων με την ανατροφή των εφήβων, συμβάλουν στη δόμηση ψυχικής ανθεκτικότητας των εφήβων.  Η έγκαιρη κλινική αναγνώριση ψυχικών συμπτωμάτων και ή παρέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία τους.

You may also like

Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις που ακολουθούν, για τη δική σας ενημέρωση και ασφάλεια Συμφωνώ Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις