Απαραίτητες τροφές για ψυχική υγειά και καλύτερη μνήμη
Είναι γνωστό ότι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία και την ποιότητα της μνήμης μας. Πριν σκεφτούμε τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής ή και φαρμάκων, είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ισορροπία όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες. Παρακάτω αναφέρω τροφές που θα πρέπει να ενταχθούν στο διατροφολόγιο μας για καλύτερη ψυχική υγεία και την ποιότητα της μνήμης μας.
Τροφές που χρειαζόμαστε:
Τα θαλασσινά, τα φύκια και τα λιπαρά ψάρια – συμπεριλαμβανομένου του σολομού, του τόνου, της σαρδέλας και της ρέγκας – είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (Άρθρο).
Τα λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, ντομάτες. Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ , γνωστή για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι επειδή το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, μπορεί να επιβραδύνει τη διάσπαση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, την οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα και να διατηρήσει τον εγκέφαλο και τις μνήμες μας αιχμηρές. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer (Άρθρο). Υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν ότι το λυκοπένιο (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχεται στις ντομάτες) θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη άνοιας, ιδιαίτερα της νόσου του Αλτσχάιμερ (Άρθρο).
Τα μούρα, ειδικά τα σκούρα: τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα κεράσια είναι μια πλούσια πηγή ανθοκυανινών και άλλων φλαβονοειδών (Άρθρο)
Λιπαρά φρούτα: οι ξηροί καρποί, με θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη μνήμη (Άρθρο).
Οι σπόροι κολοκύθας, πλουσιότεροι σε ψευδάργυρο από πολλούς άλλους σπόρους, παρέχουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της μνήμης και των δεξιοτήτων της σκέψης. Αυτοί οι σπόροι περιέχουν επίσης μαγνήσιο, βιταμίνες Β και τρυπτοφάνη, και επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος (Άρθρο).
Δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι και βρόμη. Όπως κάθε άλλη δομή του σώματος, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια . Η ικανότητα συγκέντρωσης προέρχεται από επαρκή και συνεχή παροχή ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης στο αίμα μας στον εγκέφαλο. Επιλέξτε ολόκληρους κόκκους με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος απελευθερώνει αργά τη γλυκόζη στο αίμα, διατηρώντας σας σε ψυχική εγρήγορση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας (Άρθρο).
Ο καφές. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της καφεΐνης στον εγκέφαλο, δείχνοντας ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, το χρόνο αντίδρασης, τη μνήμη, την εγρήγορση και τη γενική γνωστική λειτουργία (Ruxton, C. H. S. “The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks.” Nutrition Bulletin 33.1 (2008)).
Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, που επηρεάζουν τα κύτταρα του σώματος. Ανάμεσα στα αμέτρητα οφέλη, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να αυξήσει τη μνήμη και την ψυχική εγρήγορση και μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργική παρακμή του εγκεφάλου (Άρθρο).
Εάν η διατροφή σας, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι ισορροπημένη, συνιστάται να σκεφτείτε να πάρετε ένα σύμπλεγμα πολυβιταμινών, ανόργανων συστατικών και ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων . Τα διεγερτικά για τη βελτίωση της μνήμης παραμένουν εναλλακτικά λύση κατά τη διάρκεια απαιτητικών περιόδων, αλλά συνιστάται να το συζητήσετε με το γιατρό σας πριν τα πάρετε. (Περισσότερα για καλύτερη μνήμη διαβάστε εδώ)