Σχιζοφρένεια επιπλέκουσα την κύηση

από Χρήστος Φιοράκης
307 αναγνώσεις
ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΠΙΠΛΕΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Όπως δημοσιεύτηκε στο Συνέδριο

25o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, 11-14/5/2017, Κέρκυρα

Μοσχοπούλου Σ.(1),  Βακής Γ.(2), Κουφιώτη Γ.(3), Χαβιάρας Μ.(4), Φιοράκης Χ.(5), Σοφούδης Χ.(6)

1.Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Τρίπολης , ΠΓΝ Τρίπολης

2.Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής , Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός

3.Πολιτικός Επιστήμων, Νομικών, Οικονομικών κ Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

4.Λογοθεραπευτής, Πτυχιούχος Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας

5.Ψυχίατρος , Διδάκτωρ, ΚΕΕΛΠΝΟ / AMIF – DGHOME

6.Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ως Σχιζοφρένεια ορίζεται η νευροψυχιατιρκή νόσος που ανήκει στην κατηγορία των ψυχωσικών διαταραχών και χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Υπολογίζεται ότι προσβάλει ποσοστό 1% του γόνιμου πλυθησμού.

Οι γυναίκες που πάσχουν από Σχιζοφρένεια τείνουν να είναι υπογόνιμες. Εκτιμάται ότι η γονιμότητά τους αγγίζει ποσοστό 30%-80% του γενικού πληθυσμού, γεγονός το οποίο οφείλεται είτε στη νόσο αυτή καθαυτή, είτε στη φαρμακευτική αγωγή, είτε σε κοινωνικούς παράγοντες.

ΣΚΟΠΟΣ

Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη διαχείρηση επιτόκων πάσχουσες από Σχιζοφρένεια.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κατά την προγεννητική περίοδο η διάγνωση της κύησης μπορεί να αποτελέσει στρεσογόννο παράγοντα για τη Σχιζοφρενή ασθενή. Η παρουσία ψευδαισθήσεων καθώς και η τάση των ασθενών αυτών να αμελούν τον εαυτό τους, συχνά επιπλέκει την προγγενητική παρακολούθησή τους και αποτελεί λόγο νοσηλείας των ασθενών.

Η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται στη Σχιζοφρενή έγκυο απαιτεί τη συνεργασία του Γυναικολόγου με το Ψυχίατρο έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του εμβρύου. Τα αντιψυχωσικά πρώτης γραμμής θεωρούνται ασφαλή. Τα δεδομένα για την ασςφάλεια των νέων αντιψυχωσικών είναι ελλιπή.

Κατά την περιγεννητική περίοδο και τον τοκετό η σχιζοφρενής επίτοκος απαιτεί επαρκή αναλγησία και στενή παρακολούθηση.

Η περίοδος της λοχείας συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη για τις Σχιζοφρενείς ασθενείς, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψύχωσης της λοχείας. Ο θηλασμός αντενδύκνειται στις λεχωίδες που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις φαρμακευτικής αγωγής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Σχιζοφρενής έγκυος απαιτεί εξαιρετικά ενδελεχή προγεννητική, περιγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα η οποία πρέπει να σχεδιάζεται από το Γυναικολόγο σε στενή συνεργασία με το Ψυχίατρο με σκοπό πάντα να εξασφαλιστεί η υγεία της εγκύου και η επιτυχής έκβαση της κύησης.

0 σχόλιο
0

You may also like

Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις που ακολουθούν, για τη δική σας ενημέρωση και ασφάλεια Συμφωνώ Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις