Φοβικές διαστάσεις και απειλές της μετανάστευσης

από Χρήστος Φιοράκης
601 αναγνώσεις

Φοβικές διαστάσεις και απειλές της μετανάστευσης

 Φιοράκης Χρήστος (1),  Δουδούμη Φωτεινή (2), Κράνου Κωνσταντίνα (3), Κουρεμένος Νικόλαος (4), Φιλοπούλου Μαρία (5)

(1) Ψυχίατρος (PhD), Ε/Β΄ Κ.Ψ.Υ. Χαλανδρίου – Ψυχίατρος Οικοτροφείου «Αγγέλια» / Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματά», Ιατρός Κ.ΕΠ.Υ./Ε.Κ.Α.Β. Αθήνα.

(2) Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Οικοτροφείου «Αγγέλια» / ΓΝΑ «Γ. Γεννηματά», Οικογενειακή Σύμβουλος, Ειδική Σύμβουλος Αυτισμού.

(3) Επόπτρια Κοινωνική Λειτουργός Δ.Ο.Μ., Αθήνα.

(4) Καρδιολόγος (PhD), Επιστημονικός Συνεργάτης Καρδιολογικής Κλινικής, Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας,Αθήνα

(5) Ψυχίατρος, Διευθύντρια Κ.Ψ.Υ. Χαλανδρίου -Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματά», Αθήνα.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η μετανάστευση ορίζεται στις μέρες μας, ως μια νέα μάστιγα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αυτή η μάστιγα προκλήθηκε από τον συνδυασμό του προσφυγικού και του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο πηγάζει από τη εμπόλεμη Συρία, αλλά και από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως και από πολλές αφρικανικές χώρες. Η όλη αυτή μεταναστευτική κατάσταση, θεωρείται απειλή από τους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς της Ευρώπης που εξισώνουν την εισροή ανθρώπων διαφορετικού χρώματος, θρησκείας, και πολιτιστικής κληρονομιάς, επικίνδυνη για τους γηγενείς πληθυσμούς.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της μελέτης είναι να εστιάσει στην επικίνδυνα αναπτυσσόμενη ρατσιστική φοβία. 

ΥΛΙΚΟ

Βιβλιογραφική ανασκόπηση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μέσα από το εθνικιστικό ρατσιστικό μέτωπο, εξισώνουν ακραίους ισλαμιστές με το ευρύτερο Ισλάμ και εντοπίζοντας τον Έλληνα με βάση την ανάλυση αίματος του πάρα με τη συνείδηση. Υποστηρίζουν και διασπείρουν ειδήσεις ως προς την νέα υπαρκτή  απειλή για την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια της χώρας. Δημιουργούν την αντίληψη ότι, οι μετανάστες καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας σε μία αγορά όπως η Ελληνική αγορά εργασίας. Οι μετανάστες καταλαμβάνουν πάντα θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να τις είχαν οι Έλληνες εργαζόμενοι. (Χωρίς να αναφέρουν ότι οι θέσεις εργασίας μένουν κενές, είτε γιατί οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν τις επιθυμούν). Συχνά αναφέρεται η θρησκευτική αλλοίωση του γηγενή πληθυσμού. Η απειλή μουσουλμανοποίησης μιας χώρας με την ίδρυση τεμενών και θρησκευτικών χώρων. Η θρησκευτική βιαιότητά μέσα από αλλοιώσεις θρησκευτικών κειμένων («σφάξτε τους άπιστους») και με απειλές θρησκευτικής κυριαρχίας (νέα μουσουλμανική αυτοκρατορία).

Διαδίδεται για τους μετανάστες, ότι με τους ανεκτικούς νόμους  της Ε.Ε. θα εισβάλουν στην εθνική μας ταυτότητα. Ότι πλέον θα αναλάβουν οι επόμενες γενιές τους τα ηνία της χώρας με δικαιώματα ψήφου. Λόγω των πολυμελών οικογενειών τους θα προσβάλουν τις ισορροπίες του κράτους με επηρεασμών των ψήφων. Η ενσωμάτωση τους στο κοινωνικό κράτος γίνεται με ιδιαίτερα γρήγορούς ρυθμούς καθώς και ότι λαμβάνουν και απολαμβάνουν προνόμιά εις βάρος του έθνους. Μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού δαπανάται στους μετανάστες και την εδώ διαβίωση τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Δυστυχώς η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μαζί με τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας δημιουργεί ένα κλίμα εθνικού φόβου προς τους πολίτες, εύκολα εκμεταλλεύσιμο από τα διάφορα ρατσιστικά μέτωπα.

You may also like

Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση cookies. Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις που ακολουθούν, για τη δική σας ενημέρωση και ασφάλεια Συμφωνώ Περισσότερα

Όροι & Προϋποθέσεις